V roce 1950 časopis Life Magazine publikoval článek o „jednorázovém bydlení“, který argumentoval, že jednorázové položky v nákupu jsou to nejlepší, co můžete udělat. Myšlenkou bylo: Úklid po sobě je jenom ztráta času.

V současné době bychom měli znát sociální a enviromentální rizika takového nedbalého, marnotratného životního stylu. A přesto všichni pořád vyhazujeme igelitky plné k prasknutí, a to ne jednou za dva týdny, ale za dva dny.

Naše společnost je totiž závislá na obalech a krabičkách na jedno použití. Vypijeme pet lahev vody (protože předpokládáme, že je čistší, než ta kohoutková) a hodíme ji do koše, než abychom si napustili plnou sklenici vody. Novinka: Nebyl by v tom žádný rozdíl, až na to, že tím druhým způsobem můžete ušetřit přírodu.

Posedlost pohodlím je totiž čistě marketingový trik. Kro si myslíte, že je lepší zákazník? Ten, kdo kupuje 2 ruličky toaleťáku každé tři dny, nebo ten, kdo kupuje role na měsíc? Nespadněte obchodníkům do pasti „na jedno použití“, ale zkuste se zamyslet nad tím, co děláte.

V současné době se víc a víc lidí obrací k jednodušším formám bydlení, nebo životního stylu, chcete-li, a nahrazují jednorázové věci opakovaně použitelnými alternativami.

Pomůžeme vám začít těmito sedmi nápady:

Papírové utěrky

Nepoužívat papírové úterky je jedním z nejjednodušších způsobů, jak snížit množství komunálního odpadu. Pusťte se vaší posedlosti spočívající v používání papírových ubrousků a raději zvolte opakované používání omyvatelné hadry. Slibujeme, že tím čistota vaší kuchyně nijak neutrpí.

Igelitové pytle

Plastové sáčky jsou zdatnými ničiteli životního prostředí. Největší zhoubu znamenají pro volně žijící živočichy, kteří se do plastů všemožně zachytávají. Navíc se rozkládají několik tisíc let. Ale jak přeskočit používání papíru i plastů? Prostě sebou tahejte vlastní tašku nebo tašky!

Chemická čistidla

Věděli jste, že průměrná americká domácnost utratí v průměru 645 dolarů za toxické úklidové potřeby? Zřekněte se těchto čistících prostředků, které existují především proto, aby z vás výrobci tahali peníze. Zkuste si vyrobit vlastní! Divili byste se, jak účinné má příroda fígle na odstraňování nečistot.

Plastová brčka

Stejně jako ostatní výrobky z plastu, jsou i plastová brčka z biologického hlediska nerozložitelná. A přesto je vidíme ve všech restauracích i barech! I přes jejich ekologickou náročnost si neumíte představit drink bez nich? Pořiďte si skleněné, bambusové nebo z nerezové oceli. Nejenom, že jsou tyto materiály pro přírodu mnohem únosnější, ale jsou i dobře omyvatelné. Navíc budete ta tajemná osoba u baru, která pije brčkem a liší se tak od všech ostatních.

Syntetické houbičky

Výzkum prokázal, že kuchyňské houby jsou nejšpinavější věc ve vaší kuchyni. Vykašlete se na ty průmyslově vyráběné a zcela je nahraďte přirozeně antibakteriálními, antimikrobiálními a kompostovatelnými konopnými houbami.

Balíčkované potraviny

Zamyslete se nad tím, kolik obalů od surovin denně vyhazujete. Máme na mysli ty od cukru, soli, pepře, mouky, těstovinami… Přestaňte kupovat nicotně malé balíčky a raději začněte s udržitelnější variantou: Nakupování ve velkém!

Plastové láhve

Plastové láhve jsou životním snem všech po zdraví toužících lidí! A to zejména díky bezpečnosti a chuti. Nicméně pořád si jenom znovu kupujete vodu, která vám teče doma z kohoutku. Plastové láhve jsou zlem, a navíc v nich louhujete ošklivé chemikálie. A to i když jsou „bez chemikálií“.