Nejspíš už jste to někdy předtím slyšeli: „Naslouchej svému tělu!“ Dávno je to oblíbená fráze zdravotních guru. Rychle je následovaly společnosti vyrábějící prášky proti hubnutí a fitness centra. Obchodní triky. Stejně je to mnohem těžší udělat než říct. Pokud neste v poslouchání volání svého těla zběhlí, může být začínání s všímavostí poměrně náročné.

Dokonce i když se považujete za převážně zdravého člověka, můžete na sobě pozorovat následky stresu, přibývání na váze, kožní problémy, nespavost nebo jiné zdravotní problémy. To už se jedná ale o extrémní alarmování, ke kterému vůbec nemusí dojít. Když se naučíte naslouchat tomu, co vám vaše tělo opravdu a ze všech sil vzkazuje, můžete se katastrofálním důsledkům ubránit. Máme pro vás návod, jak se krok po kroku zaměřit na každý signál vašeho těla a získat znovu ztracenou rovnováhu.

Eliminujte cizorodé látky v těle

Prvním krokem je odstranění veškerých cizorodých látek, myšlenek nebo potravin, které by mohli stát v cestě vaší osvěty. Pokud berete léky na předpis, poraďte se s lékařem o svém plánu a požádejte jej, ať vám je pomůže přestat postupně brát. Postupně vyřazujte drogy (legální i nelegální), alkohol, kofein a všechny ostatní invazivní látky, které mění náladu i vědomí člověka, úroveň jeho bolesti nebo energetickou hladinu.

Jezte zodpovědně

Poté, co jste se zbavili těchto škodlivých látek, obraťte pozornost k potravinám vašeho jídelníčku. Nemusíte hned odstranit ze svého jídelníčku vše kalorické nebo nezdravé, ale začněte věnovat pozornost tomu, co se děje, když tyto potraviny jíte. Vyhněte se bezduchému tlačení jídla do hlavy a vaše tělo k vám začne promlouvat už během jídla nebo brzy po něm. Jezte jídlo bez okolního ruchu. Žádná televize, mobilní telefon, počítač nebo další mediální zdroje. Prostě jenom jezte. A naslouchejte.

Sledujte příznaky

Nyní začněte sledovat všechno. A tím myslíme opravdu všechno. Sledujte, jaké pocity vás přepadají u jídla, u vitaminů, jež užíváte, jaká je síla vašeho libida, kde všude vás něco pobolívá, jakou máte náladu, jaký byl váš spánek, jak aktivní jste přes den byli… Seznam může pokračovat dál a dál. V průběhu času začnete pozorovat, že vás schází energie jen v ty dny, kdy jste snídali tabulku čokolády, nebo že vám není dobře potom, co jste vypili kafe s půl litrem mléka. Zabere to sice pár týdnů, ale všimnete si vzorců, které jste do teď nepozorovaly. A to budete koukat!

Zjistěte své nutriční nedostatky

Když už tušíte, co vám vaše tělo naznačuje, nechte si udělat nějaký průzkum svých nutričních nedostatků. Možná jste veganka a máte problémy s menstruací. Začněte sledovat, v které části měsíce se něco děje a začnětě konzumovat více zdrojů zdravých tuků, které budou vyrábět hormony. Vyrovnáte tak jejich rovnováhu, což bude znamenat návrat k pravidelnosti a eliminaci akné. Ať už strávíte koukáním do nutričních plánků celé hodiny, bude to stát za to.

Výsledky

Máte-li nutriční potřeby a musíte začít přidělávat do svého jídelníčku některé potraviny, vezměte na vědomí i jejich důsledky. Některé věci totiž zafungují, jak mají a některé ne. Bude tedy třeba ještě provádět nějaké opravy. Například jste možná z hodnot vyčetli, že potřebujete více sóji. Ta ale může blokovat absorbci jiných důležitých živin, a proto bude třeba ji něčím nahradit. To je pouze příklad. Sledováním výsledků zjistíte, co (ne)funguje na vás.

Cvičte jógu

Jóga je nástrojem naslouchání tělu. Jste totiž přítomni v okamžiku a rozšiřujete si smysly. V praxi se využívá k manipulaci s tělem a posílení mysli, což vás vede k vyvinutí úžasného smyslu pro všímavost, že se něco děje. Stále ve střehu!

Uvědomujte si své tělo při meditaci

Nebraňte se tomu a zkuste si každý den alespoň na pár chvil zameditovat. Je v pořádku, pokud se to bude překrývat s cvičením jógy. Na konci si lehněte na záda se zkříženýma nohama a postupně si uvědomujte každou část svého těla. Brní vám noha? Bolí vás záda? Jste napjatí? Dobře jste se protáhli? Přestali jste cítit bolest? Postupný přechod od vašeho těla dovnitř hlavy je hlavním cílem vašeho snažení.