Tato chlupatá rostlina si naši pozornost zaslouží. Brutnáku lékařskému se také říká chlupatá okurka, protože když si v rukou rozemnete nebo ochutnáte jeho listy, cítíte vůni čerstvě nastrouhané okurky.

Z rostliny lze využít především listy (čerstvé i sušené), ale i semena, anebo květ. Její využití je nejen v kuchyni, kde slouží jako výborné ochucovadlo, tak i v léčitelství.

Brutnák obsahuje…

V čerstvém stavu především vitamín C, silice, třísloviny, mangan, vápník, křemík, organické kyseliny, sacharidy, tanin a saponiny, kyselinu gamalinolenovou.

Brutnák léčí…

Olej ze semen – snižuje cholesterol.

Odvar z listů – využíváme při zánětech močových cest, při chorobách dýchacích cest a kašli, při zánětlivých a vředových chorobách zažívacího ústrojí, při srdečních chorobách, je močopudný, zmírňuje vodnaté otoky končetin a revmatické bolesti.

Šťáva z čerstvých listů – pomáhá proti depresi a neuróze.

Obklad z listů – léčí špatně se hojící rány a bércové vředy.

Tonikum na čištění pleti – čerstvou nať rozmačkáme např. v třecí misce nebo lehce rozmixujeme. Získanou šťávu použijeme k čištění pleti.

Brutnák v kuchyni

Jako ochucovadlo ho používáme do salátů, do rybích a zeleninových jídel, bylinkových omáček. Květy můžeme přidat do aromatických octů, jako ozdobu do polévek, salátů, oblohy a dezertů.

Tipy: Plněný hermelín – 1 hermelín, 2 lžíce másla, 3 lžíce posekaných brutnákových listů,
lžíce spařených a oloupaných sekaných mandlí nebo vlašských ořechů, pepř, sůl.
Hermelín podélně rozřízneme a lžičkou vydlabeme sýr, který v misce spojíme s máslem a dochutíme dalšími přísadami. Vzniklou hmotou naplníme zpět hermelín, obě půlky přiklopíme, zabalíme do alobalu a necháme v lednici ztuhnout. Následně krájíme na trojúhelníčky k vínu či pivu či jako předkrm.

Obklad z brutnáku – 4 lžíce jemně nasekané natě brutnáku přelijeme 1/2 l vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Poté scedíme a v roztoku namočíme plátěný hadřík, který přiložíme a zanícené místo.