Osteoporóza je onemocnění, které postihuje naši pohybovou soustavu a má za následek řídnutí kostí. Jejím charakteristickým rysem je úbytek kostní hmoty, který však poznáme teprve ve chvíli, kdy se u nás začínají opakovaně objevovat zlomeniny kostí, které jsou následkem osteoporózy křehčí. Osteoporóza příznaky totiž nejsou jinak patrné. Diagnostika se provádí pomocí speciálních testů, na doporučení ošetřujícího lékaře.

Rizikové faktory

Mezi rizikové faktory patří věk, u žen období menopauzy, podvýživa a nedostatek pohybu. Důležitou roli hraje také rodinná anamnéza.

U žen je riziko vzniku tohoto onemocnění vyšší a to následkem poklesu hladiny estrogenu v období menopoauzy.

Pokud se osteoporóza objevuje ve vaší rodinné anamnéze, měly byste věnovat dostatek pozornosti její prevenci.

Existuje prevence?

K prevenci patří dostatečný přísun vápníku, vitamínu D a vhodný druh pohybu. Důležitým hlediskem je i vhodný životní styl.

Vápník podporuje nejen stavbu kostí, ale také je důležitý pro správné fungování srdce, svalů, krve a nervů. Pokud jej není v těle dostatek, je odčerpáván z kostí a ty pak následkem jeho nedostatku řídnou.

Velké množství vápníku obsahují především mléčné výrobky, sója a výrobky z ní nebo třeba konzervovaný losos či sardinky s obsahem kůstek.

Vitamín D podporuje správné vstřebávání vápníku. Jeho hlavním zdrojem je sluneční záření, ale malé množství obsahují i některé druhy potravin, především ryby – losos, tuňák, makrela či sleď, dále pak játra nebo vaječný žloutek.

Pro pevnost našich kostí je velmi důležitý i pravidelný pohyb. Ten udržuje kostí pevné. Stačí zařadit do svého každodenního režimu rychlou chůzi, chůzi do schodů, aerobik nebo tanec. Pokud se chcete věnovat pohybovým aktivitám více, tak ideální je jogging, basketbal či dívčí košíková nebo tenis.