Zdravý životní styl. To okřídlené slovní spojení, které na vás vyskakuje z médií, reklam, letáků v lékařských ordinacích. Co se za tou kouzelnou formulkou vlastně doopravdy skrývá?

Co je zdravý životní styl?

Životní styl člověka můžeme zjednodušeně definovat jako soubor ustálených činností a vztahů, ovlivněný sociokulturním prostředím a vnitřním nastavením konkrétního jedince. Ve zkratce by se dalo říct, že váš životní styl je vlastně to, jak a vedle koho žijete. A co zdraví? Spousta lidí jej vnímá pouze jako absenci nemoci. Světová zdravotnická organizace (WHO) však zdraví definuje jako „stav kompletní fyzické, duševní a sociální pohody a nikoliv pouhé nepřítomnosti nemoci či vady“. Zdravý životní styl potom můžeme chápat jako směřování činností člověka směrem k tomuto ideálnímu stavu.

To je pro vás skvělá zpráva. Máte totiž vše ve svých vlastních rukou. To, jakým způsobem budete směřovat svůj život ke zdraví, je totiž jen na vás.

Životně důležitá regenerace

Základním předpokladem zdravého životního stylu je samozřejmě vyvážená zdravá strava a přiměřený pohyb. To jsou jistě dva základní pilíře. Dnes bychom však ještě rádi vyzdvihli třetí, neméně důležitý pilíř. Tím je odpočinek a s ním spojená regenerace organismu.

Za krajní formu odpočinku můžeme považovat spánek. Vědci už dávno vědí, že spánek není pouze pasivní proces. Naopak během něj dochází k velmi aktivní regeneraci těla i mysli. Pokud se o aktivní odpočinek dlouhodobě, ať už úmyslně či neúmyslně, připravujete, narušujete si proces životně důležité obnovy buněk. Možná sportujete, dopřáváte si zdravé jídlo, vyhýbáte se potenciálně škodlivým činnostem. Když však potom nevěnujete stejnou pozornost i tomu, jak usnout, vystavujete se nebezpečí, že vaše snaha o zdravý životní styl přijde vniveč.

Nedostatek spánku mimo jiné také velmi negativně ovlivňuje imunitu. Nejen, že vaše buňky nestihnou během krátké doby odpočinku efektivně regenerovat, navíc ohrožujete celý organismus celkovým snížením obranyschopnosti.

Jak si lépe naplánovat čas?

Asi jen málokdo si odpočinek odepírá úmyslně. Většinou se tak děje z toho důvodu, že prostě „není čas“. Zdraví na vás však nepočká. A správný time management ke zdravému životnímu stylu moderního člověka prostě neodmyslitelně patří.

Znáte myšlenkové mapy? Používali je i ti největší myslitelé v dějinách lidstva. Například Leonardo da Vinci nebo Albert Einstein. Běžně se myšlenkové mapy využívají k efektivnímu zaznamenávání myšlenek. Stejně tak dobře je však můžete využít pro plánování svých denních aktivit, případně k rozvržení projektů a plánů. Navíc si jen tak mimochodem vylepšíte paměť, rozvinete svou inteligenci, kreativitu a nejspíš přijdete na spoustu originálních nápadů. Vyšší efektivita vede k lepšímu využití času, zvětšení prostoru pro odpočinek a k nastartování zdravějších životních návyků.

Uvidíte, že s využitím správných postupů bude váš život mnohem lepší a vaše tělo i mysl mnohem spokojenější.