Možná jste v supermarketu zahlédli malá zelená semínka z nichž vyrůstaly malé bílé klíčky. S největší pravděpodobností jste viděli naklíčené mungo. Klíčit se však mohou v podstatě všechna luštěninová semena, čočka, hrách, cizrna, sójové boby, ale i semena bylin, například vojtěšky, řeřichy, chia semínek, ředkviček a dalších plodin. Proč bychom to měli dělat?
Proč je jíst :
naklíčená semena obsahují ohromné množství :
- Minerálů
- Aminokyselin
- Nerostných látek
- Vitamínů
- Enzymů
Naklíčená semínka lze považovat za superpotraviny, jsou to jedny z nejčistších a nejvýživnějších potravin.
- zvyšují obranyschopnost a imunitu
- pomáhají v boji proti rakovině
- bojují proti cukrovce
- zlepšují činnost cév a srdce
- dodávají energii a eliminují chronický únavový syndrom
- pomáhají v boji proti obezitě
Jak je naklíčit?
Nejlépe je zakoupit klíčící sadu, se kterou je klíčení zábava. Sklenice se sítkem zaručí snadnou manipulaci a správně naklíčená semena. Postačí ale i skleněná miska či zavařovací sklenice, do které propláchnutá semena vsypeme. Misku umístíme na světlé a suché místo a zajistíme, aby semínka zůstala vlhká po dobu klíčení, která je obvykle tři a čtyři dny, dny podle druhu semen. Semena minimálně 2x denně propláchněte čistou vodou a opět zajistíme dostatečnou vlhkost.
Jak je jíst?
Semínka jsou lahodná sama o sobě, ale jsou výborná do zeleninových salátů, lze jimi posypat pečivo s pomazánkou, přidávat je smoothie, fantazii se meze nekladou. Rozhodně však semena tepelně nezpracováváme, tím bychom zničili jejich výživnou hodnotu. Naklíčených semínek nemusíme sníst najednou nijak velké množství, dostatečný přísun živin ze semínek získáme ze dvou, tří kávových lžiček denně. Důležitá je však pravidelnost.