V dnešní hektické době cítíme často únavu a vyčerpání, kterou často zaháním pomocí kávy nebo nejrůznějších energetických drinků. Mnohem zdravější variantou na odstranění únavy je ale guarana, která vás „nabudí,“ a má i další příznivé účinky.

Co je guarana?

Je to liánovitá bylina, která se vyskytuje v Amazanském pralese, v Brazílii, Venezuele, Kolumbii. Říká se jí také  Paulinie nápojná. Už amazonští Indiáni znali je účinky a považovali ji za přírodní všelék a věřili v její magické vlastnosti. Guarana totiž příznivě působí na různé oblasti lidského organismu. Semena guarany obsahují načervenalá rostlinná vlákna a pryskyřice s malým množstvím vody a oleje, stimulanty theofylin, theobromin a další alkaloidy, mezi něž patří i kofein, což je hlavní účinná složka guarany. Tento se ovšem vstřebává pomaleji a tím mám dlouhodobější účinky než kofein z kávy.V guaraně nalezneme  také vitamíny – vitamin C a vitamíny skupiny B.

 

Účinky guarany

I když je tato rostlina v posledních letech známá především jako povzbuzovač, neboť obsah kofeinu je až 4x vyšší než v šálku kávy, bylina dokáže léčit i tyto potíže:

  • Průjmy, nadýmání, zlepšuje trávení
  • Migrény
  • Impotence
  • Premenstruační syndrom
  • Zvyšuje imunitu
  • Napomáhá hubnutí
  • Mírní účinky stresu
  • Zlepšuje paměť a funkce mozku
  • Udržuje pozornost a soustředění

Kde ji koupit a jak ji užívat?

Je to velmi snadné. Získáte ji ve specializovaných prodejnách zdravé výživy a na internetu je více e-shopů, kde si lze tento zázrak přírody objednat, ať už ve formě tablet, kapslí, nebo ve vodě rozpustném prášku. Vždy ale akcentuje guaranu na přírodní bázi, bez přidaných pojiv a jiných nepřírodních substrátů. Každý prodejce pak doporučí užívání guarany, což se samozřejmě odvíjí od druhu a stupně vašich zdravotních obtíží, vaší hmotnosti, věku apod.

U.S. Air Force Airman 1st Class Cameron Otte, 60th Air Mobility Wing Public Affairs photojournalist, drinks an energy drink Aug. 6, 2019, at Travis Air Force Base, California. In a study published by the American Heart Association, energy drinks may abnormally impact the heart rhythm and raise blood pressure in people as young as 18 years of age. (U.S. Air Force photo illustration by Senior Airman Christian Conrad)

Rizika užívání guarany

Při konzumaci běžných dávek guarany by neměly nastat žádné obtíže. Je však třeba zdůraznit, že záleží na zdravotním stavu konkrétního jedince a současně užívaných lécích. Pokud pravidelně berete léky, rozhodně je lépe užívání guarany konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.