Ani se nechce věřit, že krásné, sytě modré květy čekanky, které nemají ve volné přírodě konkurenci, jsou vlastně plevelem. Čekanka roste téměř všude, ať je to u cest, na pastvinách nebo mezích.

Na každém stonku kvetou 2-3 květy, ale stále rozkvétají další, takže krásu čekanek si můžeme užívat přes celé léto až do pozdního podzimu. Utrhnout si ji však do vázičky nemá cenu, jelikož velice rychle zvadne.

Léčivé účinky

Na to, že je čekanka plevelem, je pro naše zdraví neobyčejně prospěšná. Nejúčinnější je kořen, který se však obtížně ze země doluje. Ostatní části jsou pouze nepatrně méně užitečné, ovšem stále je to víc, než některé jiné rostliny. Již ve starověkém Egyptě byla čekanka známa jako téměř magická rostlina, která údajně dodávala lidem krásu a úspěch. Souvislost to má možná s tím, že čistí krev, játra, slezinu a ledviny. Také ve středověku se věřilo v kouzelnou moc šťávy z čekanky, po jejímž natření na tělo získal prý člověk krásu a vše se mu dařilo.

Čekanka se dnes užívá jako složka bylinných čajů na nemoci jater a žlučníku. Jsou využívány i její močopudné a trochu projímavé účinky. Vyplavuje z organismu přebytečnou žluč a při otravách jater působí jako protijed. K dalším účinkům patří zlepšování chutě k jídlu a podpora činnosti trávicí soustavy. Cukrovkáři ji používají též jako doplněk do čajových směsí. Čekanka má pozitivní vliv na citlivý žaludek a zmírňuje problémy se žaludečními vředy.

Recepty na zlepšení metabolismu

Čekanka je zdrojem vláknin prospěšných na zažívání. Snižuje hladinu cholesterolu a váže na sebe nebezpečné těžké kovy jako je třeba rtuť či olovo. Obsahuje také řadu minerálů, hlavně draslík, hořčík, fosfor a železo. Výborně se hodí do jarního jídelníčku, jelikož působí detoxikačně a zlepšuje náš metabolismus.

Připravte si například polévku ze dvou čekankových puků, které nakrájíte na proužky. Do litru zeleninového vývaru přidáte čekankové listy, sůl, pepř a trochu smetany, povaříte pár minut do změknutí čekanky. Polévku pak rozmixujte a podle chuti přidejte pár kapek citronové šťávy.

Dobrá je čekanka zapečená se sýrem. Orestujte na olivovém oleji cibuli nakrájenou najemno, přidejte čekanku a krátce ji osmažte. Pak čekanku s cibulí a plátkovým sýrem vložte do zapékací misky a dejte na pár minut na gril.

Pro zlepšení metabolismu je nejlepší salát s jogurtem. Tři čekankové puky nakrájejte na jemné plátky, jeden kelímek bílého jogurtu smíchejte se špetkou soli, čajovou lžící cukru a lžičkou citronové šťávy. Vše smíchejte s plátky čekanky a dochuťte podle sebe. Na jaře si můžete připravit také výborný salát z čerstvých mladých lístků čekanky.