Žlučník je obrazně řečeno pomocník našich jater, pomáhá především tehdy, když se játra nedokážou vypořádat s přijatou potravou. Někdy se žluč zahustí natolik, že se cholesterol vysráží do malých krystalků, které jsou základní kamenem pro žlučové kameny. Až 20% naší populace má problémy se žlučníkem, které mnohdy vygradují a dříve či později nás dovedou do čekárny interního lékaře. Pokud trávíte svůj čas raději někde jinde a jinak než v čekárně, či u lékaře, čtěte dál. Co můžeme udělat, abychom se problémům se žlučníkem vyhnuli?

Úprava jídelníčku

Asi jste to očekávali. Naše tělo je stroj, který musí přijímat kvalitní a správné pohonné látky, aby všechny jeho vnitřnosti správně fungovaly. Pro dobrou funkci žlučníku je výborná zelenina a ovoce, která dodá potřebnou vlákninu, která zabraňuje hromadění žlučových kyselin v organismu. Výborná je sója, která působí nejen preventivně, ale podle některých studií dokonce pomáhá žlučníkové kameny rozkládat. Funkci jater a žlučníku podporuje také česnek a křen. Používejte také dostatek koření – a to koriandr, kmín a majoránku, tyto bylinky jsou výborné pro dobré trávení.

Pitný režim

Chceme-li aby byla naše žluč dostatečně zředěna, je nezbytné, abychom přijímali dostatek tekutin po celý den. Ideální je čistá pramenitá voda, nebo bylinkové čaje.  Po staletí se na zdravotní problémy s trávením a se žlučníkem používají čaje z máty, pampelišky, třezalky a heřmánku. Je možné tyto bylinky i namíchat. Na činnost jater je vynikající ostropestřec. Ten regeneruje jaterní buňky, omezuje vznik žlučových kamenů, snižuje totiž cholesterol.

Dostatek vitamínů

Budete-li často přijímat dostatek ovoce a zeleniny, budete mít dost vitamínů. Pro správnou funkci jater a žlučníku akcentuje přijímání vitamínů C a vitamínů skupiny B. Ty nalezneme např. v droždí, rybách, mléčných výrobcích, játrech, vejcích, fazolích.

Vegetariánství?

Vegetariánství je stále kontroverzní, má své příznivce i odpůrce. Vědci však vyzkoumali, že lidé, kteří nejedli maso,méně trpěli problémy se žlučníkem. Není ale nutné stát se vegetariánem, pokud chceme jíst maso. Máte-li problémy se žlučníkem, stačí ho živočišné bílkoviny na čas vysadit.

Zeleninové šťávy

Jsou odborníky doporučovány, neboť jsou výborné pro vylučování žluč z těla. Především pak šťáva  z červené řepy s citrónem, nebo s mrkví naše žlučníkové cesty krásně vyčistí.

Nedoporučují se smažená jídla, sádlo, máslo, šlehačka, čokoláda.