Ano, sauna se může právem pyšnit názvem všelék, protože má velmi pozitivní účinky na naše zdraví a celkovou tělesnou schránku. Pravidelnou návštěvou sauny můžeme docílit vyšší obranyschopnosti našeho těla, dokonale zrelaxujeme své tělo i duši a prokrvíme i mozek.

Finská sauna má historii daleko v minulosti a v současné době patří sauna k tradici finského národa. Pokud vás Fin pozve při návštěvě tohoto severského státu, do sauny, věřte, že to je pro vás čest. Finové si totiž nechodí do sauny jen vypotit tělo, ale chodí si sem popovídat a načerpat energii na další den.

Jaké jiné vlastnosti sauna má

Vzhledem k tomu, že zahřívací proces obnovuje kardiovaskulární systém, zabraňuje chorobám trávicího a nervového systému a onemocněním pohybového aparátu, doporučuje se sauna jako prevence. Klinické studie prokázaly, že finská sauna má léčivé účinky, kdy suchá pára má dobrý vliv na ledviny, omlazuje a čistí pokožku ,zlepšuje svalové napětí i termoregulaci lidského těla a odstraňuje toxiny, díky pocení. Odpočinek je důležitý a tak je sauna vhodným řešením pro únavu, stres a napětí. Saunu můžeme také navštívit jako rekonvalescenci poúrazových a pooperačních stavů, zlepšuje pokožku a má pozitivní vliv na jedince, kteří mají problémy s astmatem, ale také akné. Horký vzduch rozproudí krev do kůže a svalů, což pomáhá zmírňovat deprese a stres a prokrví také náš mozek.

pohled z lavic ideal sauna

Nemůžeme se ale upnout na myšlenku, že sauna je zázračná a vyléčí nám každou nemoc. Sauna sice má velmi pozitivní účinky, ale neznamená to, že může fungovat jako první pomoc. Sauna také může v některých případech i ublížit a to zejména v případech, že máme problémy se srdcem nebo s těžšími formami onemocnění kůže nebo máme horečku a jsme nachlazení. Tady sauna nepomůže.

Procedury finské sauny jsou prováděny pomocí suché páry a teplota v místnosti nemá méně než 90 stupňů.U některých typech saun je teplota až okolo 110-130 stupňů, zatímco vlhkost vzduchu je pouze 10-15%.

Sauna na míru

Pokud chceme mít doma svou vlastní saunu, klidně si ji můžeme pořídit i v našem domě nebo také bytě. Pořídit si saunu v atypickém tvaru je možnost, jak si nechat zhotovit saunu na míru a je celkem jedno, zda půjde o sklepní prostory, kde se využívá každé místo, každý centimetr, nebo malý byt. K vhodnému umístění sauny se rozhodně hodí i rady odborníků, kteří jistě ví, jak svou práci dělat dobře. Proto bychom jejich profesionální rady určitě neměli podceňovat. Projekt takové firmy se může samozřejmě lišit a to nejen rozměrově, ale i výběr materiálu je důležitý a v neposlední řadě je to také o designu. Vše záleží na domluvě a na požadavcích klienta.

Saunové kabiny

V současné době je také velmi oblíbeným projektem saunová kabina. Jde vlastně o hotový model, který je třeba pouze umístit do daného prostoru. Saunové kabiny mohou být nejen z luxusnějšího materiálu jako je třeba cedrové dřevo nebo abachi, což je africká dřevina, ale tyto kabiny mají dnes zabudované i hydromasážní boxy, které jsou součástí takové sauny.

Samozřejmě vše záleží jen na našem požadavku a na našich finančních možnostech.