Máte oslabený imunitní systém? Představujeme vám vilcacoru,která svými účinky podpoří obranyschopnost a pomůže mu zvítězit nad zdravotními problémy.

Vilcacora

Vilcacora se řadí mezi léčivé rostliny, které znaly už dávné generace indiánů. Do Evropy ji z Amazonie odeslal polský misionář Edmund Szeliga teprve na konci 20. století a umožnil tak využít její potenciál i zde. Nápoj z této byliny stimuluje imunitní systém, ale používá se i při léčbě různých onemocnění.

Řemdichák plstnatý

Řemdichák plstnatý (Uncaria tomentosa), známý jako vilcacora, Una de Gato nebo také kočičí dráp, roste v tropických oblastech Peruánských And. Je to světle hnědá popínavá rostlina, která dosahuje délky až 30 metrů. U každého páru srdcovitých listů se nacházejí trny připomínající drápy kočky.

Účinky vilcacory

Vnitřní kůra, kořen a listy uncarie obsahují velké množství alkaloidů, aminoglykosidů, sterolů, terpenů a dalších látek. Kombinace těchto účinných látek má antioxidační, imunostimulační a antivirové účinky. Pro tyto vlastnosti ji Inkové uctívali jako svatou rostlinu.

Vilcacora pozitivně působí při tvorbě rakovinných nádorů, onemocněních trávicího traktu, při léčbě cukrovky, onemocnění imunitního systému a infekčních, zánětlivých a virových onemocněních včetně HIV. V neposlední řadě se využívá jako antioxidant, při bolestivých stavech a jako prostředek ke zlepšení stavu cév. Pomáhá tak předcházet vzniku kardiovaskulárních onemocnění, srdečního infarktu, mozkové mrtvice a zpomaluje zhoršování paměti.

Využití

Una de Gato se používá pro přípravu nálevu, někdy nesprávně označovaného jako čaj. Nápoj načervenalé barvy nemá příliš výraznou chuť, která může připomínat kapky proti kašli.

Příprava nálevu

1 – 2 polévkové lžíce uncarie zalijeme cca 1 litrem studené vody a dáme vařit. Po dosažení bodu varu na mírném plameni udržujeme 20 – 25 minut. Nálev popíjíme dvakrát až třikrát denně hodinu před nebo po jídle. Při ucelených kúrách můžeme dle doporučení vilcacoru kombinovat i s jinými přípravky.