Těžký pracovní úraz může postihnout naprosto každého bez rozdílu profese. Ano, mohli byste namítat, že například profesionální hasič podstupuje ve svém zaměstnání daleko větší riziko než sekretářka. To je sice pravda, ale zranění může postihnout naprosto všechny bez rozdílu. Pokud se ale v práci zraníte, máte samozřejmě nárok na odškodnění. Jak se tedy vůči svému zaměstnavateli zachovat?

Nebojte se požádat o odškodnění

Papírování ohledně pracovního úrazu sice není příjemné, ale abyste měli nárok na náhradu škody, musíte je chtě nechtě absolvovat. Nebojte se požádat svého zaměstnavatele o peníze za pracovní úraz, protože on musí mít ze zákona uzavřené pojištění odpovědnosti. Za vám způsobenou škodu totiž zodpovídá pokaždé. Nezáleží tedy na tom, zda ji přímo zavinil či nikoliv. Nemusíte se proto obávat, že by váš zaměstnavatel neměl dost peněz na uhrazení vámi žádané škody.

Jak při pracovním úrazu postupovat?

Jakmile se při výkonu svého zaměstnání zraníte, měli byste co nejdříve kontaktovat svého nadřízeného a celou věc začít řešit. Zajistěte si i případné důkazy a svědky, protože někteří zaměstnavatelé se určitě budou zdráhat škodu uhradit. Důležité jsou například fotografie nebo kolegové, kteří mohou dosvědčit, jak k pracovnímu úrazu došlo. V každém případě trvejte na vyplnění záznamu o úrazu, jenž je potřeba k vyjednávání s pojišťovnou.

Jak probíhá odškodnění?

Pracovní úrazy odškodnění je jednou z agend, kterou se zabývá specializovaná zdravotní pojišťovna. Jestliže se nechcete obtěžovat řešením této choulostivé události sami, klidně ji požádejte o pomoc. Stačí si připravit veškerou dokumentaci, a pokud jste se spojili s pojišťovnou zaměstnavatele, nezapomeňte doložit i ji. Zdravotní pojišťovna pak za vás převezme veškeré pravomoci a vyjedná odškodnění buď mimosoudní, nebo v horších případech i soudní cestou.

Pracovní úrazy se v zaměstnání bohužel stávají. Nejlepší je ovšem prevence, takže na sebe při výkonu povolání dbejte a buďte opatrní. Následné komplikace a papírování určitě nestojí za neopatrnost.