Máme si podle kožních lékařů chránit kůži před sluníčkem, když jsme venku. A to nejen když se cíleně opalujeme, ale i když jsme jen běžně ve městě, v parku na procházce, když trávíme volný čas pobytem na zahradě, na terase. Opalovací krém chrání proti škodlivému UV záření, jež může vyvolat například rakovinu kůže. Jenže jak je to potom s vitamínem D, o kterém jsme se ve škole učili, že se tvoří při našem pobytu na slunci? Mají opalovací krémy nějaký vliv na jeho produkci? 

Opalovací krémy brání tvorbě vitamínu D

Zejména velmi silné opalovací krémy, s ochranným faktorem nad stupeň 5, dokáží zablokovat tolik UVA a UVB záření, že tělu nezbude nic, z čeho by si vitamín D vytvořilo. Jestliže budete jíst dostatek potravin bohatých na vitamíny D2 (ergokalciferol) a D3 (Cholekalciferol), trochu své tělo tímto vitamínem zásobujete, ale nikdy dostatečně. 

Není totiž v našich silách se stravovat tak, abychom byli vitamínem D plně saturovaní. Takže až si budete v Lidl letáku vybírat opalovací krémy, spolehněte se na nižší ochranný faktor. A krémem se namažte vždy až po nějaké době strávené na slunci bez ochrany. Délka této doby závisí na vašem fototypu. A proč vybírat zrovna v Lidl letáku? Opalovací krémy značky Cien (privátní značka Lidlu) mají podle testů provedených v dTest vyhovující složení a navíc jsou poměrně levné, takže poměr ceny a výkonu je v těchto přípravcích jedním z nejlepších. 

K čemu potřebujeme vitamín D?

Vitamín D je látka na pomezí vitamínu a hormonu. Někteří vědci jej stále ještě řadí k vitamínu, jiní již přešli k zařazení do skupiny hormonů. Vitamín D je dvojího typu, a to D2 (ergokalciferol), který můžeme přijímat z hub nebo kvasnic; nebo známější D3 (Cholekalciferol), který lze také přijmout z potravy, jakou jsou vejce, losos, makrela, mléko či fortifikované tuky, ale především jej syntetizujeme v našich tělech sami díky slunečnímu záření.

A k čemu vlastně vitamín D je? Jde o výchozí látku pro syntézu kalcitrolu, což je hormon, který dokáže pracovat s vápníkem a s fosforem v našem těle. To ovlivní nejen stavbu kostí a svalů, ale také naši imunitu. Nedostatečná hladina vitamínu D se podle studií podílí na civilizačních chorobách, jako jsou diabetes, onkologická onemocnění, kardiovaskulární choroby, autoimunitní onemocněni. 

Nedostatek vitamínu D však významně snižuje naši imunitu proti respiračním virům, proto jsme v zimě stále více nemocní virovými infekcemi. A to je v době koronavirové infekce důležité vědět. Výsledky studie z roku 2017 věnované respiračním virům a vitamínu D srozumitelně interpretuje Petr Hvalíček v 81. epizodě pořadu Rozum v troubě. Nedostatek vitamínu D3 je mnoha lékaři dnes již nazýván tichou epidemií. Trpí jím dokonce až 70 % populace.

Jaké jsou správné dávky vitamínu D?

Je možné dodávat vitamín D i uměle v podobě potravinových doplňků. Není to sice ideální řešení, ale pokud máte málo možností dostat se sluníčko (neb kam nechodí slunce, tam chodí lékař), můžete si pořídit potravinový doplněk s vitamínem D3 a jíst jej v následujících množstvích:

  • do 65 let věku 5 mikrogramů D3 denně
  • nad 65 let 10 mikrogramů D3 denně
  • v těhotenství a při kojení 10 mikrogramů D3 denně

Dodejme, že děti do jednoho roku dostávají suplementaci vitamínem D automaticky, berou denně kapku oleje s vitamínem D. Ale pozor, ani přehánění dávek s vitamínem D není zdravé. Váže na sebe totiž vápník a fosfor, a tak jeho pravidelným předávkováváním si můžeme způsobit takzvanou hyperkalcémii, která vede ke kalcifikaci (vápnění) měkkých tkání. Tím nejvíce trpí srdce a ledviny. 

Co s tím?

Nebojme se slunce tak extrémně jako doposud a nechme sluneční paprsky dopadat na obnaženou kůži po dobu alespoň několika minut denně, než se natřeme opalovacími krémy. Sami bychom měli vysledovat, jak dlouhý pobyt na slunci ve kterém ročním období ještě sneseme bez přílišného opálení.

Například v předpovědích počasí narazíme i na informace o tom, za jak dlouho začne slunce příliš dráždit kůži našeho fototypu. Informace vždy platí pro daný den, a tak je máme k dispozici v podstatě přesně a bez dalšího velkého přemýšlení. Snažme se chodit pravidelně ven a nechat se polaskat sluníčkem alespoň pár minut, než mu vztyčíme bariéru v podobě opalovacího krému. S rozumem se totiž musí přistupovat ke všemu, i k ochraně před sluncem.