Na ekosystém naší planety má obrovský vliv spotřeba masa. Lidé aktuálně spotřebují 350 milionů tun masa ročně. Před 30 lety lidé konzumovali jen poloviční množství a v 60. letech dokonce čtyřikrát méně než dnes. Vzhledem k rostoucí populaci nejsou vyhlídky do budoucnosti příznivé. Očekává se, že do roku 2050 lidé spotřebují 460-570 milionů tun masa.

Proč je rostoucí konzumace masa problém?

Výroba masa spotřebuje 75x více energie než kukuřice. Maso je velmi neefektivní zdroj potravy, protože je k jeho výrobě potřeba velké množství vody, půdy a energie. Žádný jiný zdroj potravy není tak náročný, jako právě produkce masa. Jedná se také o obrovský zdroj skleníkových plynů. Je nezbytně nutné, aby lidé omezili konzumaci masa. V roce 2050 bude na Zemi přes 10 miliard lidí. Pokud se konzumace masa nesníží, bude se jednat o celosvětový problém, bude nedostatek jídla pro tak velké množství lidí. Bude také nedostatek pitné vody.

Které země konzumují nejvíce masa?

Nejvíce masa se konzumuje v USA. Každý člověk zde v průměru konzumuje 124 kilogramů masa za rok. V Indii je to jen 5 kilogramů masa za rok. V grafice níže můžete vidět, které země konzumují nejvíce masa.

86% lidí konzumuje maso. Níže můžete vidět, jaké druhy masa jsou v jednotlivých zemích nejpopulárnější.

Je potřeba převzít osobní iniciativu a začít nahrazovat živočišné zdroje bílkovin za rostlinné.

Zdroj: theworldcounts