Máte doma kamna? Pak to určitě znáte. Venku mrzne, až praští a vy sedíte před plápolajícím ohněm, ohříváte si ruce a těšíte se z rodinné pohody. Zkrátka idylka. Ale taky se může stát, že kamna, kotel, termostat přestanou fungovat a z idylky se rázem stane noční můra. Dali jsme pro vás dohromady šest nejčastějších příčin toho, proč si oblékáte už třetí bundu, vaříte druhou konvici čaje a topení ne a ne vám poslat trochu tepla.

Problém: Topení vůbec netopí

V případě elektrických kamen začněte pátrat po příčině od základu. Jsou v zásuvce a nemají odpojený jistič? A pro ostatní typy topení platí, že musíte zkontrolovat, jestli je termostat v režimu „teplo“ a že nastavení teploty je vyšší než teplota v pokoji. Pokud ani jedno z těchto řešení nezabralo, zkuste ještě vyměnit termostatu  baterie.

Problém: Z topení fouká studený vzduch

Topení vypněte a znovu zapněte. Teplý vzduch by měl začít hřát po pár minutách. Pokud se tak ale neděje, zkontrolujte ventilátor. Měl by být nastavený na automat. Pokud to nepomůže a máte starší plynový kotel, podívejte se, jestli nezhasl plamínek. V tomto případě na pár minut vypněte plyn, pak znovu zapněte a opatrně znovu zapalte plamínek podle pokynů výrobce. Zkuste omezit průvan, aby se to nestávalo častěji.

Problém: Cítíte plyn

Pokud vaše topení běží na plyn a vy jej cítíte se linout z míst, kde je kotel, pravděpodobně vám netěsní tepelný výměník, což je mimořádně nebezpečné! Můžete do vzduchu vyhodit klidně i celý barák! Ani to nezkoušejte opravit sami podle návodů z internetu. A taky nezapínejte nic, z čeho může vyskočit jiska, to znamená žárovky, sporák nebo zapalovač. Dostaňte z domu členy rodiny a zvířata a volejte tísňové volání plynárenské společnosti.

Problém: Ventilátor se chová podivně

To může znamenat hned několik problémů. Pokud máte topení zapnuté nepřetržitě, může to být způsobeno špatným koncovým spínačem. Pokud ventilátor bzučí, může to být například tím, že není dostatečně promazaný nebo má kondenzátor špatný motor. Jestli se otáčí slabě nebo vůbec, jde s naprostou jistotou o špatný kondenzátor.

Problém: Slyšíte další podivné zvuky

Pokud kamna vrzají, sténají, chrastí nebo vyluzují další podivnosti, není v nich bubák, ale mají nějaký mechanický problém, jako je třeba nedostatečné proudění vzduchu nebo ucpaný hořák. Než abyste si na tyto problémy zvykaly nebo se je snažili sami opravit, raději zavolejte odborníka, aby se problémy ještě nezhoršily.