Granitové nádobí je hodně podobné jednomu nerostu. Věděli byste kterému? Je to žula, které se však jen podobá. Nežijeme v době, kdy si musíme k vaření vystačit s pazourkem, ale naopak si můžeme dovolit experimentovat a vyzvat na pomoc třeba granitové pánve a pekáče.

Pokud bychom vám měli toto nádobí představit blíže, tak pro vaší představu se skládá z uhlíkové oceli, jenž je potažená porcelánovým smaltem. To samozřejmě poskytuje spoustu výhod při vaření. Zatímco smalt je sám o sobě velmi chytlavý a ledacos by se vám na něm podařilo připálit, v této formě je bezkonkurenční. Navíc nemusíte zůstat u jen u jedné nepřilnavé pánve nebo hrnce. Granitové nádobí má široké portfolium od hrnců a pekáčů až po pánve.

Vaření bez toxických chemikálií

Na tomhle samozřejmě hodně záleží, jelikož každý z nás máme jen jedno zdraví a chceme si ho zachovat, co možná nejdéle. Pozor na keramické nádobí, které může v sobě mít částečky olova. Dnes by se již vyskytovat nemělo, ale i tak je dobré na to upozornit. Většina běžného nádobí vlastní kovové jádro z hliníku. Současně tu bývá zakomponován ještě přírodní křemičitý písek a třeba polymery.

Většina takového nádobí však nepřekoná novinku na dnešním trhu – granitové hrnce a jiné nádobí, jelikož je perfektní ve všech ohledech. Je zárukou toho, že se vám na něm nepřichytí žádné jídlo ani se z něj během vaření nevylučují žádné škodlivé látky. Nemusíte mít strach, že byste dýchali nebezpečné výpary, což se u přehřátí keramického nádobí bohužel stávalo. Nádobí musí splňovat bezpečnostní kritéria a řídit se standardy.

Granitové nádobí má své výhody

Není to jen nepřilnavý povrch, který naleznete dnes u většiny nádobí. Je to také o plnosti chuti a živosti barev společně se zachováním si nutriční hodnoty. Představme si to na příkladu vaření špenátu. Baby-špenátu stačí chvilka, pak ztrácí barvu i konzistenci. S tímto sortimentem nádobí budete servírovat jídlo jedna báseň. Vše se svou prvotní barvou a perfektní výživovou hodnotou. Granitové pánve a pekáče jsou mimořádně odolné proti poškrábání.

Ocelové uhlíkové jádro snese i vyšší teploty, ale pro běžnou přípravu jídel jej stačí zahřát na střední stupeň ohřevu. Granitové hrnce jsou i po odstavení z plotny zárukou déle teplého jídla.

Po estetické stránce je granitové nádobí spíše černého nádechu, ale jsou i možnosti béžových odstínů. Primárně je tu tmavá barva dávána do souvislosti s přítomností atomů uhlíku. Ač je keramika primárně barevnější, nejste v tomto případě ochuzeni zase o praktičnost a mnohem delší životnost.