Stále více lidí používá pro řešení svých neduhů přírodní přípravky a jedním z takových je i kratom, který je známý také pod vědeckým názvem Mitragyna speciosa. Jde o tropický strom pocházející z jihovýchodní Asie, zejména z Thajska, Indonésie, Malajsie a Papuy Nové Guineje. Tento strom patří do čeledi mořenovitých a jeho listy jsou odedávna využívány místními obyvateli pro své léčivé vlastnosti a jsou dnes předmětem zájmu po celém světě, zejména díky potenciálu pro léčení různých zdravotních stavů.

Co v kratomu najdeme?

Kratom obsahuje více než čtyřicet známých aktivních látek, přičemž mezi nejvýznamnější patří alkaloidy mitragynin a 7-hydroxymitragynin. Tyto sloučeniny jsou zodpovědné za většinu účinků, které kratom na lidské tělo má. Důležité je však podotknout, že účinky kratomu mohou značně záviset na dávce, odrůdě a individuální reakci těla. V nižších dávkách má kratom stimulující účinky, zatímco vyšší dávky mohou vyvolat sedativní nebo euforické účinky. Kratom je dostupný v různých kmenech, které se liší obsahem účinných látek. Zelený kratom tak může mít trochu jiné účinky než třeba červený. Před pořízením je vhodné se s kmeny kratomu seznámit, abyste koupili takový, který je pro vás nejvhodnější.

Hlavní přínosy kratomu

Úleva od bolesti

Prvním z významných přínosů kratomu je jeho schopnost poskytovat úlevu od bolesti. Kratom se tradičně používal jako prostředek k tlumení bolesti, přičemž jeho účinky lze přirovnat k účinkům opiátů. Mitragynin a 7-hydroxymitragynin se vážou na opioidní receptory v mozku, což vede k blokování signálů bolesti a zvýšení pocitu pohody. Tento mechanismus z kratomu činí atraktivní alternativu k tradičním opioidům, zvláště v době, kdy se závislost na opioidech stala globálním zdravotním problémem. Ačkoliv kratom působí podobně jako opioidy, jeho chemická struktura je odlišná a jeho užívání je obecně spojeno s nižším rizikem závislosti.

Boj s úzkostí

Dalším přínosem kratomu je jeho schopnost zlepšovat náladu a působit proti úzkosti a depresi. Mnoho uživatelů hlásí, že po užití kratomu pociťují zlepšení nálady, zvýšenou energii a motivaci. To je pravděpodobně důsledkem interakce mitragyninu s různými neurotransmiterovými systémy v mozku, včetně dopaminu a serotoninu, které hrají klíčovou roli v regulaci nálady a emocí. Kratom se tak stal oblíbeným přírodním prostředkem pro lidi, kteří trpí úzkostmi, depresí nebo stresem, a kteří hledají alternativu k farmaceutickým antidepresivům a anxiolytikům.

Zlepšení výkonnosti

Kromě toho, že kratom zlepšuje náladu, má také potenciál zvyšovat fyzickou a duševní výkonnost. V nižších dávkách kratom působí jako stimulant, což znamená, že může zvyšovat bdělost, soustředění a energii. To je jeden z důvodů, proč ho tradičně využívali dělníci v jihovýchodní Asii, kteří jej užívali ke zvýšení výdrže a snížení únavy během dlouhých pracovních dní. Tento stimulující efekt je také důvodem, proč někteří lidé používají kratom jako náhradu za kávu nebo energetické nápoje.

Léčba závislosti na opioidech

Kratom má také dlouhou historii používání při léčbě závislosti na opioidech. Kvůli svým účinkům na opioidní receptory může kratom pomoci zmírnit abstinenční příznaky u lidí, kteří se snaží přestat užívat opioidy. Mnoho uživatelů uvádí, že jim kratom pomohl zvládnout fyzické a psychické symptomy spojené s odvykáním, včetně bolesti, úzkosti, nespavosti a neklidu. Ačkoliv je kratom někdy kritizován kvůli jeho potenciálu způsobit závislost, někteří odborníci vidí jeho potenciál jako méně škodlivou alternativu pro ty, kteří bojují s opioidní závislostí.

Posílení imunitního systému

Imunitní systém je dalším aspektem, na který může mít kratom pozitivní vliv. Některé výzkumy naznačují, že kratom může posílit imunitní systém, díky čemuž by mohl hrát roli při prevenci nemocí a podpoře celkového zdraví. Ačkoli je výzkum v této oblasti stále v počátcích, tradiční uživatelé kratomu věří, že jeho pravidelné užívání může zlepšit odolnost vůči infekcím a onemocněním.

Podpora trávení

Další zajímavou oblastí, ve které se zkoumají účinky kratomu, je jeho schopnost podporovat trávení. Kratom se tradičně používal jako prostředek k léčení různých trávicích potíží, včetně průjmů, zácpy a žaludečních křečí. Alkaloidy obsažené v kratomu mohou mít spasmolytické účinky, což znamená, že mohou pomoci uvolnit svaly v trávicím traktu a zmírnit nepohodlí.

Co byste o kratomu měli před pořízením vědět?

Kratom vždy užívejte jen v doporučeném množství a pokud s ním začínáte, začněte nízkými dávkami, abyste věděli, jak na něj vaše tělo reaguje. Jestliže jste se rozhodli vyhledat pro kratom prodej, nejlepším místem pro pořízení je renomovaný eshop Neonkratom.cz, kde pořídíte všechny kmeny kratomu ve vysoké kvalitě a za výhodné ceny.