Naše tělo s námi „mluví“ celý život pomocí vjemů, jako je pocit štěstí či nepohodlí, bezpečí, nasycení a dalších. „Tělesná moudrost“ znamená naslouchat tomu, co se nám tělo snaží říct a rozhodovat se tak, aby bylo naše šťastné.

Naše tělo nám dává znamení… Nejdřív jen slabě klepe na dveře, a když neotevíráme, buší a když ani to nezabere, praští nás po hlavě. Onemocnění začíná pomalu a postupuje časem. Pokud budete věnovat pozornost varovným signálům, můžete jej zase „napravit“ a zůstat zdraví.

Kromě toho, že se naše tělo snaží upozornit na blížící se nemoc, také nám dává sílu a nadhled v životě, práci a vztazích. O kolik výkonnější jste se cítili ve chvíli, kdy jste byli maximálně propojeni se svým tělem? Co kdybyste byli celistvě zdraví a svou moudrost čerpali z hluboké intuice svého těla?

Začněte rozvíjet schopnost rozumět svému tělu tím, že mu začnete naslouchat těmito sedmi způsoby.

1. Jezte podle signálů těla

Předtím, než se ponoříte do mísy s cukrovím, nandáte si porci na talíř či rozhodnete o tom, co uvaříte k večeři, zhluboka se nadechněte a vciťte se do svého těla.

Zeptejte se sami sebe: Mám vůbec hlad? Či se spíš nudím nebo jsem ve stresu? Jak bych mohl v této situaci lépe pečovat o své tělo? Pokud vám kručí v břiše a je jasné, že potřebujete jídlo, co by si vaše tělo vybralo?

Jen jedno nadechnutí a vyberte si jídlo podle své tělesné inteligence

2. Znamená ta bolest krku nebo zad, že se mnou mé tělo mluví?

Až příště budete zase sedět u počítače, nastavte si alarm na každých 60 až 90 minut.

Zeptejte se sami sebe: Když se zastavím, co cítím? Ztuhlost či bolest krku či zad? Křeče či mravenčení v prstech? Bolest hlavy? Mohu na chvíli pracovat ve stoje nebo v leže, abych si ulevil od bolesti?

Udělejte si chvilku a přesuňte své tělo do polohy, kterou potřebuje. Protáhněte záda nebo krk, dojděte si na krátkou procházku, narovnejte hrudník.

3. Choďte na záchod, když je opravdu třeba

Na rozdíl od těch, kteří močí příliš často (buď z nervů či kvůli stavu močového měchýře), většina z nás nečurá hned, když potřebuje na záchod.

Zeptejte se sami sebe: Který typ jste vy? Nezadržujete „to“ příliš dlouho? Nebo chodíte každých 45 minut?

Zní to hloupě, ale ta cesta do koupelny, ve které se postaráte o základní potřeby svého těla, vás celkově nastavuje, abyste lépe naslouchali svému tělu. A pokud na záchod nechodíte tak často, jak vaše tělo potřebuje, může dojít k poškození močového měchýře.

4. Zabíjí mě lepek?

Dietní výstřelky nás často přivádí k šílenství, protože často příliš zobecňují a říkají, že určité pravidlo platí pro celou populaci, což zdaleka není přesné. Ale náš západní svět má v současné době nejvyšší procento lidí s potravinovými alergiemi z celého světa.

Zeptejte se sami sebe: Trpíte častějšími bolestmi hlavy, břicha, průjmy, bolestmi svalů či kožními vyrážkami, když sníte určité potraviny? Klasické potravinové alergeny jsou kravské mléčné výroky, lepek, sója, vejce a korýši.

Všímejte si, jak se při jídle cítíte. Máte-li podezření, že se jedná o potravinu, která vám působí problémy, přestaňte ji jíst na nějakou dobu, všímejte si, jak reaguje vaše tělo a po několika týdnech ji znovu zařaďte do jídelníčku. Věřte inteligenci svého těla, díky níž snadno posoudíte, zda je to opravdu lepek, který vám působí potíže.

5. Proč jsem tak unavený?

Moderní společnost od nás vyžaduje zvýšení produktivity a neustálou duševní práci, při sedavém způsobu života. To je však velmi podivná kombinace pro lidskou fyziologii, která je určena k neustálému pohybu a méně časté duševní práci. Většina z nás je pořád unavená, čehož nejčastější příčinou je nedostatek spánku. Důsledkem je úzkost, deprese, podrážděnost, špatné soustředění, obezita a nadužívání kofeinu.

Zeptejte se sami sebe:„Cítím se odpočatě a připraven začít den, a to i bez kofeinu?“ Pokud je odpověď ne, budete muset víc spát. Nebo víc cvičit, zvýšit tím únavu a tak zharmonizovat váš spánkový cyklus.

A pokud užíváte kofein, abyste nemuseli tolik spát, věřte, že to asi nefunguje. Více cvičte, méně sledujte televizi, více spěte a pijte méně kofeinu.

6. Je pro mne vhodná tato práce, tento vztah, toto město?

Zní to asi podivně, ale vaše tělo komunikuje moudrost z podvědomí, která nám normálně získává skryta.

Zeptejte se sami sebe: Cítím teplo, mravenčení a motýlky v břiše, když se chystám na rande? Je to dobré znamení. Pocit tlaku na hrudníku a chlad? Raději zůstaňte doma.

Každý z nás má řadu pocitů, které naznačují pozitivní reakci na danou situaci, je to například již výše zmíněné brnění, teplo a otevřenost hrudníku. Naopak máme i reakce, které říkají, že situace nám nevyhovuje, jako je svírání žaludku, jeho stažení či chlad. Když pochopíte tato sdělní svého těla a budete jim věnovat pozornost, mohou být skvělým vodítkem při rozhodování.

7. Tělo pomáhá i při sexu

Navzdory vtipům o nízkých pudech a o tom, že lidské libido si nevybírá, lidé často získávají hodnotné informace o tom, s kým by se měli vyspat přímo od svých genitálií.

Zeptejte se sami sebe: Mám pánevní bolesti, časté infekce močového měchýře nebo bolesti při sexu? Pokud jste muž, odmítá váš penis během sexu „spolupracovat“?

Ženy znají, jaké to je, když jsou s partnerem, kterému nemohou věřit či se s ním necítí v bezpečí. Mohou stále říkat „ano“ svými ústy, ale jejich tělo říká pravý opak. I přes všechny vtipy o mužích a jejich libidu, i některým z nich se stává, že při sexu se ženou, kterou nemilují, penis „nespolupracuje.“ Možná nemáte žádný sexuální problém, jen vaše tělo vyžaduje jiné emociální napojení s osobou, se kterou jste, či prostě jinou osobu.

Snad vám tyto rady jak se řídit „moudrostí těla,“ pomohou žít zdravější život plný štěstí, energie a vitality. Nechte své tělo, aby vás samo zavedlo k vašemu moudřejšímu a radostnějšímu já.