Jedním z největších darů domorodých Američanů, kromě bohaté kultury a hlubokého napojení na planetu a její zdroje, je velmi účinný systém medicíny. V průběhu tisíce let se jim podařilo objevit terapeutické využití stovky léčivých bylin. Jejich znalost se obvykle předávala z generace na generaci. Vybrali jsme ty nejlepší z nejlepších, abychom předali jejich tajemství i vám.

Ostružinové listí a kořeny

Samozřejmě, že rodilí Američané jedli lahodné ostružiny, kterým se daří zejména na severozápadním Pacifiku. Ale plody nejsou to jediné, co si můžete z keříku vzít. Listy i kořeny využívali na silný odvar, který zmenšoval otok a pomáhal hybnosti kloubů. Čaj z listí a kořenů se používal jako celkové tělesné tonikum.

Lékořice

Domorodí Američané používali lékořici jako lék mnoho let. Čaj z ní funguje jako projímadlo a lék na kašel a nachlazení. Kořeny lékořice jsou z relativně malé skupiny adaptogenů, které mají zázračnou schopnost zlepšit funkce celého těla, regulovat jeho potřeby, dát tělu nový impuls nebo se vyrovnat s emocionálním stresem. Jinými slovy, adaptogeny pomáhají tělu, aby se přizpůsobilo jakémukoliv stresu a jeho dopadům. Z kořenů snadno uděláte čaj, který je třeba vařit alespoň 45 minut. Ale pozor, pokud máte vysoký krevní tlak, nemocné ledviny nebo užíváte léky na srdce, raději se lékořici vyhněte!

Divizna

Některé kmeny zapalovaly její listy a nechali doutnat. Pak kouř inhalovali. Tvrdili, že je to skvělé na uklidnění astma a svobodnější pocit při dýchání. Divizna je vynikající bylina pro všechna onemocnění spjatá s dýchacími cestami, jako jsou černý kašel, rozedma plic nebo už zmíněné astma. Bylinkáři ji doteď používají v tinkturní formě. Chcete-li si udělat čaj, použijte jednu až dvě lžičky sušené byliny na jeden šálek vody. Louhujte nejméně 10 minu a vypijte. Stačí jeden šálek třikrát denně a vaše dýchací cesty se umoudří!

Divoký zázvor

Kmen Cherokee si dělal čaj z kořene zázvoru při nejrůznějších zažívacích potížích. Ale nejenom při tom. Pomáhal jim ale i ve zbavování se hlenu. I když je těžké sehnat divoký zázvor, obyčejný zázvor, který najdete snad ve všech obchodech, je skvělou náhradou. Udělejte si čaj z asi 3 centimetrů nastrouhaného kořenu, ale kdyby to na vás bylo slabé, klidně přidejte. To nechte pak louhovat okolo 10 minut. Jestli vám vadí kousky, tak pak sceďte a ještě horké vypijte. Pokud má čaj zabrat na nachlazení, přidejte ještě med a citron.

Řebříček

Když nadrtíte čerstvé listy řebříčku, dají se skvěle použít do otevřené rány proti přílišnému krvácení. Tak to používali ještě indiáni. Ředěný čerstvý džus z řebříčku je výborný na poškozenou žaludeční stěnu a vnitřní krvácení. Poraďte se s kvalifikovaným bylinkářem a uvidíte, jestli vám řebříček skutečně pomůže.