Někteří lidé se domnívají, že zdravé stravování je drahé, není tomu tak. Kromě toho díky zdravím surovinám může být náš jídelníček i velmi pestrý. Při přípravě jídla je důležitý nejen výběr vhodných surovin, ale také jejich správná tepelná úprava a vhodné ingredience.

Olej ve spreji

V současné době se dá sehnat olej ve spreji jak pro kuchyni studenou (olivový), tak i pro tepelnou úpravu potravin (kokosový). Výhodou tohoto typu oleje je jeho menší použití při vaření. Díky tomu šetříte kalorie, které tuky obsahují. Zeleninu a maso při tepelné úpravě ušetříte nadbytečného tuku a naopak olivový olej ve spreji dokonale promícháte se zeleninovým salátem.

Náhrada soli

Pro zvýraznění chuti celé řady pokrmů většina z nás sahá po soli. Se solí se však do našeho těla dostává i velké množství sodíku, který našemu tělu může uškodit. Sůl lze nahradit česnekem. Ten nabízí celou řadu zdravotních výhod a to díky svým protizánětlivým, antivirovým a antimikrobiálním vlastnostem.

Další možností jsou čerstvé nebo sušené bylinky. Patří mezi ně petržel, koriandr, bazalka nebo kopr. Pokrmy získají lahodnou chuť a naše tělo potřebné vitamíny a minerály.

Vyřazení zpracovaných potravin

Pokud se chcete stravovat zdravě, připravujte si jídlo doma a vyhýbejte se produktům průmyslově zpracovaným. Ani polotovary či předem připravené směsi nejsou to pravé. Zdravé recepty není problém najít nejen v celé řadě kuchařek, ale dnes naleznete zdravé recepty online na celé řadě webových portálů.

Více zdravých tuků

Zdravé tuky jsou nezbytné pro správné fungování našeho těla. Pokud chcete, aby váš jídelníček byl vyvážený, zařaďte do něj ořechy, semínka, kokosový olej nebo ghí. Mezi dobré zdroje zdravých tuků patří také tučné mořské ryby, které obsahují omega-3, nebo celá vejce.

Bez bílého pečiva

Bílé druhy pečiva se vyrábějí především z obilovin rafinovaných. Ty, při zpracování, ztrácejí většinu tělu prospěšných živin. Zkuste je tedy nahradit obilovinami celozrnnými.

Pokud hledáte inspiraci na zdravé recepty, navštivte web nejrecept, kde určitě naleznete to, co hledáte.