Trpíte horečkou, zimnicí, průjmem, bolestmi břicha, nevolností a zvracením? Pak jste asi někde chytili střevní chřipku, odborně známou jako gastroenteritidu, tedy infekci žaludku a střev. Způsobují ji bakterie neboli viry v břiše.

Ty se vám mohly do břicha dostat pozřením zkažených potravin nebo pokrmy vařenými v nehygienickém prostředí. Pokud jste jste si všimli krve ve stolici nebo při zvracení, máte horečku vyšší než 38 stupňů °C, jste extrémně ospalí nebo zmatení, pak jděte okamžitě k lékaři. Můžete se jednat o chronickou dehydrataci.

Pokud ale netrpíte takto vážnými komplikacemi, zbavíte se střevní chřipky přírodní cestou nanejvýš do deseti dnů. Žádný zázračný lektvar vás najednou neuzdraví, ale můžete významně snížit dopady střevní chřipky pomocí dobře známé suroviny.

Může zázvor vyléčit střevní chřipku?

  • Zázvor v sobě nosí antivirové složky, které proti bojují proti bakteriím způsobujícím chřipku.
  • Má taky protizánětlivé vlastnosti.
  • Napomáhá trávení a poskytuje úlevu od zvracení, nevolnosti, nadýmání a křečí v břiše. To pomáhá především při nepříjemném běhání na záchod.
  • Aktivní složky přítomné v zázvoru ochraňují vnitřní stěny žaludku.

Jak do sebe zázvor vstřebat?

Abyste nemuseli pátrat po tom, jak dostat zázvor dovnitř, kde zabojuje s žaludeční virózou, máme pro vás pár ověřených tipů.

  1. Kousek zázvorového kořene

Ukrojte si malý kousek zázvoru a začněte jej žvýkat. To dělejte několikrát denně, dokud se nebudete cítit lépe.

  1. Zázvorový čaj

Zázvorový čaj je extrémně účinný v uvolňování žaludečních svalů a střev. Díky němu bolest ustane a nebudete cítit v břiše ten nepříjemný pocit, který chřipka způsobuje.

  • Nakrájejte kořen na drobné kousíčky, nebo zázvor nastrouhejte na struhadle a dejte do sítka.
  • Pak ho zalejte horkou (ne vroucí) vodou.
  • Hrníček přikryjte a nechte zázvor louhovat po 10 minut.
  • Čaj sceďte nebo popíjejte tak pomalu, aby se vám zázvor nedostal do úst.
  • Pro lepší chuť přidejte do čaje trochu medu.
  • Tento nápoj si dopřejte několikrát denně.

  1. Zázvorový džus

1 varianta: Zázvor se skořicí

Skořice je známým pomocníkem při léčení žaludečních onemocnění a ani střevní chřipka není výjimkou. Má antivirové, antimykotické a antibakteriální účinky.

  • Extrahujte z čerstvého zázvoru šťávu a smíchejte dvě lžičky se špetkou skořice.
  • Dobře promíchejte a můžete konzumovat.
  • Zopakujte si to několikrát denně.

2 varianta: Zázvor s medem

  • Opět vezměte 2 lžičky šťávy ze zázvoru, ale tentokrát ji smíchejte s medem.
  • Tuto směs si dejte 2-3krát denně.
  • Můžete ji i zalít horkou vodou a vypít pak.
  1. Zázvorová limonáda

Pití zázvorové limonády zklidňuje podrážděný žaludek, zmírňuje nevolnost, snižuje horečku a stimuluje krevní oběh.

  • Do hrnce nalijte 1 a půl šálku šťávy ze zázvoru na 2 šálky vody.
  • Směs přiveďte do varu a vařte 20 minut.
  • Pak přidejte do hrnce 1 šálek cukru a další šálek vody.
  • Vařte, dokud nebude mít směs konzistenci sirupu.
  • Pak namíchejte půl hrnku vody s 1/3 zázvorového sirupu a půlkou hrnku sodovky.
  • Vymačkejte šťávu z 1 citronu a do směsi důkladně vmíchejte.
  • Celý den limonádu pomalu popíjejte. Cítíte tu úlevu?

  1. Panák zázvoru

Zázvor je bohatý na vitamin C a antioxidanty. Kromě toho, že vám pomůže od žaludečních potíží, vám navíc dodá spoustu energie!

  • Ukrojte větší kousek zázvoru a nastrouhejte ho, pak do něj přilejte půl hrnku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy.
  • Do směsi přidejte i 2 lžíce medu a špetku kurkumy.
  • Metličkou přísady spojte.
  • Dejte si zázvorového panáka každý den a budete zdraví jako rybičky!
  1. Žvýkání zázvoru

Původně se zázvor žvýkal při otravě jinou potravinou, při žaludeční chřipce, nevolnosti i dalších zdravotních potížích.

  • V hrnci smíchejte 4 lžíce kokosového oleje a větší kousek čerstvě nakrájeného zázvoru.
  • Vařte na mírném ohni po dobu 20 minut.
  • Pak odstavte z ohně a přeceďte kusy zázvoru.
  • Smíchejte olej, půl šálku medu, ¾ šálku cukru a zahřejte na středně silném až silném plameni.
  • Vařte, dokud na teploměru na vaření nestoupne teplota do výše, ve které se peče cukroví.
  • Pak dejte hrnec pryč z plamene a míchejte, dokud nepřejde teplota neklesne pod bod varu.
  • Potom do hrnce kápněte 12 kapek esenciálního zázvorového oleje a 18 kapek citronové silice.
  • Promažte hluboký pekáč kokosovým olejem a vyložte jej pečícím papírem. Pak do nádoby nalijte směs.
  • Nechte ji na 30 minut vychladnout.
  • Jakmile směs ztvrdne, nakrájejte ji na kousky a každý kousek zvlášť zabalte do přírodního papíru.
  • 1-2 kusy pak žvýkejte každé 4 hodiny. Dospělí by neměli překročit dávku 8 kousků za den.
  1. Zázvorová tinktura

Zázvorová tinktura je velice snadná na přípravu. Přitom má však až zázračné účinky na zimnici, nevolnost, zácpu nebo střevní chřipku. Trvanlivost této doma připravené tinktury je rok.

  • Naplňte sklenici do půlky nebo ¾ nastrouhaným zázvorem.
  • Zbytek sklenice dolijte vodkou nebo brandy.
  • Pak dobře promíchejte a uchovejte ve tmě.
  • Během dvou týdnů sklenici pravidelně protřepávejte a po dvou týdnech uložte do chladu.
  • Dejte si tři kapátka třikrát denně, dětem doporučujeme 3 kapky najednou několikrát za den. Ale začněte raději vždy tou nejnižší dávkou.

Další důležité rady:

  • Především dopřejte tělu pořádný odpočinek. To vašemu imunitnímu systému pomůže v boji s virem nejvíce.
  • Vyhýbejte se kořeněným, mastným a tučným jídlům i mléčným výrobkům.
  • Pijte hodně vody. Hydratace je důležitá.
  • Před vařením a po použití toalety si důkladně umývejte ruce.
  • Raději na pár dní omezte kontakt s lidmi.
  • Pokud žádná z výše uvedených metod nezabírá, okamžitě navštivte svého lékaře.
  • Odpusťte si veškeré syrové maso i zvěřinu.
  • Předtím, než pozřete ovoce nebo zeleninu, pořádně ji umyjte.