CO JE PROSPEŠNEJŠÍ PRO ZDRAVÍ ČLOVĚKA?

Za posledních 20 let se v v českých a slovenských posilovnách vystřídalo tolik fitness cvičení, že bychom je těžko spočítali na dvou rukách. Klíče ke správnému zdravému životnému stylu podléhají moderním trendům, které přebíráme z různých krajin světa. Z Německa k nám zavítal pilates, z Kalifornie crossfit, flowin vymysleli páni ze Švédska, zumbu zase poznáme díky kolumbijskému tanečníkovi Albertu „Beto“ Perezovi, TRX cvičení má původ v Americe a taková intenzívní tabata byla vymyšlená v Japonsku. Dokáží však moderní cvičení a pohybové aktivity obstát v porovnání s prastarými formami cvičení, které mnohé komunity realizují dodnes?

Anglický fanatik Joel Dommett a komik Nishe Kumara navštívili šest různých komunit v různých koutech světa. Joel je fanatik do fitness a vyzkoušel už kdejaké formy cvičení. Chtěl však na vlastní kůži zažít aktivní životní styl společenstev, založených na prastarých formách cvičení jako je kickbox, běh přes hory anebo jen 24hodinová ochrana dobytka. S pomocí expertů, kteří ho na cestách doprovázeli, se snažil s místními lidmi udržet tempo. Jeho kamarád Nish se zase proměnu zaměřil na poznávání kultury a místní kuchyně.

Během své cesty navštívili například masajské bojovníky v Africe, šaolinské mnichy nebo mongolské nomády. Joel tak měl možnost zjistit, zda je „západním“ způsobem trénované tělo z posiloven, dokáže zvládnout zátěž, jež je pro různé kmeny každodenní rutinou.

Může se fitness cvičení vyrovnat staletími prověřeným způsobům tréninků? To a mnohé další zjistíte v novém seriálu Intenzívní kmenový trénink, který uvidíte od dubna na Viasat Explore.