Rafinovaný bílý cukr dnes patří mezi nejčastěji používaná sladidla. Nebylo by od věci ho nahradit alespoň při pečení a vaření zdravějšími variantami.

Oslaďte si život zdravěji!

Bílý rafinovaný cukr z třtinové melasy známe asi všichni. Možná si ani neuvědomuje, že ho denně zkonzumuje požehnané množství. Je totiž mnohdy obsažen i v potravinách, do kterých bychom to na první pohled neřekli. Je to právě rafinace, která cukr připraví o všechny výživné látky a tak konzumujeme pouze sladkou hmotu s vysokým energetickým indexem bez většího přínosu pro náš organismus. Přitom je možné běžný cukr nahradit pro naše tělo vhodnějšími přírodními sladidly, které jsou už dnes cenově dostupné a vhodné pro každého.

Lidé, kteří trpí civilizačními chorobami v čele s cukrovkou, by se jednoduchým cukrům měli zcela vyhnout, neboť zvyšují glykemický index. Je však možné běžný cukr nahradit přírodním sladidlem jako je med, březový cukr (xylitol) nebo stévií. Život nám osladí stejně dobře, ale na rozdíl od běžného cukru našemu tělu dopřejí i přidanou hodnotu v podobě prospěšných látek pro organismus. Pojďme si alespoň některé z nich představit.

  • Stévie

Stévie je bíle kvetoucí tropická rostlina, která se v posledních letech stala velmi populární náhražkou bílého cukru. Rostlina původem z Brazílie si vás získá svou sladkou chutí, která je několikanásobně sladší než cukr a zároveň neobsahuje vůbec žádné kalorie. No řekněte, doslova poklad, který vám doma nesmí chybět. Podle některých studií má navíc tato nenápadná rostlina i příznivý vliv na vysoký krevní tlak. U nás je volně k dostání v prodejnách se zdravou výživou, ale i ve větších obchodech ve formě prášku nebo kapkách. Pěstovat si jí ale můžete klidně i u vás doma.

Xylitol je přírodní sladidlo, které je získáváno z březové kůry, i z tohoto důvodu je často označován za březový cukr. Jeho sladivost je stejná jako u běžného cukru, přesto má asi o čtvrtinu méně kalorií. Je tedy vhodné toto sladidlo zařadit do jídelníčku v době redukčních diet.