S ničím by se to nemělo přehánět. To si všichni uvědomujeme. Když dostaneme léky, měli bychom je užívat podle návodu a ne tak, jak se nám zachce. Lékárnička plná nejrůznějších pokoutně sehnaných léků na předpis může značit problém. Léčba závislosti na lécích ale zaznamenává stále vyšší počet pacientů. Dostupnost léků, které mají v první řadě pomáhat, ale jsou zneužívány, jsou příčinou těchto závislostí. To je také důvod, proč jsou některé z léků pouze na předpis. Někdy jsou ale zneužívány také léky, které jsou volně dostupné.

Jak vzniká závislost?

Typicky může jít o léky na úzkosti nebo třeba bolesti hlavy. I když může vzniknout z běžně dostupných léků, je srovnatelná s jinými závislostmi, jako je například závislost na drogách, alkoholu či gamblerství. Začíná to tak, že si daná osoba v důsledku deprese či úzkosti vezme uklidňující lék. Měl by se ale užívat krátkodobě a v doporučeném množství. Pokud úzkost či deprese nepolevuje, začne daná osoba používat lék dlouhodobě, ve vyšším množství nebo dokonce jako kombinace obojího.

Lék přestává působit

Časem začne být vůči účinné látce v léku „imunní“, takže lék přestává působit. A to je důvod, proč se daná osoba uchýlí k užívání většího množství léku. A právě tímto nenápadným, pozvolným způsobem může vznikat závislost. Často se pacient uchyluje ke shánění léku se silnějším účinkem. Lékař se obvykle nenechá přemluvit, aby jej předepsal, takže jej pacient musí shánět na černém trhu nebo u jiného odborníka.

Projevy závislosti

Bez léku už daná osoba nemůže fungovat tak, jak byla zvyklá před užíváním léku. V jeho životě bude všechno podřízeno shánění léku. Pokud lék nesežene, začnou se u něj projevovat abstinenční příznaky. Mezi ně patří bušení srdce, úzkost, strach, třes rukou, bolest hlavy a kloubů, svíravý pocit apod. V některých případech mohou vzniknout i epileptické záchvaty. Proto je dobré, když chcete přestat s tímto typem závislosti vždy využít odborné pomoci.