Vaginální mykóza patří mezi velmi nepříjemná onemocnění vagíny. Jedná se o kvasinkové infekce. Mezi nejčastější původce patří kvasinka Candida albicans.

Příčiny vzniku

Výskyt vaginální mykózy ovlivňuje celá řada faktorů. Patří mezi ně zapaření genitálu, které se objevuje při nošení nevhodného oblečení, užívání antibiotik, které může zapříčinit nerovnováhu poševního prostředí, v němž se bakterie přemnožují. Hladinu estrogenu a cukru, jež podmiňují množení bakterií, ovlivňuje i těhotenství. Vzhledem k tomu, že vyšší hladina cukru je pro množení bakterií příhodná, problém s vaginální mykózou mají i ty ženy, které mají diabetes. V neposlední řadě se na vzniku mykózy podílí i nevhodná strava, především vyšší konzumace sladkého.

Základní příznaky

Mezi základní příznaky, které ohlašují vaginální mykózu, patří svědění pochvy, pálení při močení, výtok, který má většinou bíle zbarvenou a tvarohovitou konzistenci a bolest.

Léčba

Pro léčbu těchto zdravotních obtíží jsou určené speciální kapsle či tablety, které se zavádějí do vagíny. Pokud máte podrážděnou i vnější část genitálu, pro tu jsou určené speciální masti.

Prevence

Některé faktory podílející se na vzniku mykózy neovlivníme, některé ano. Mezi ty, které lze ovlivnit, patří vhodné spodní prádlo, intimní hygiena, nepoužívání parfémovaných produktů, dodržování zdravého životního stylu a vhodná strava.

  • Jídelníček

Vzhledem k tomu, že kvasinky se živí hlavně cukrem, především tím rafinovaným, zkuste jej ze stravy vyloučit. Nachází se především v sušenkách, bonbonech, čokoládě, limonádách, marmeládách, džusech a ovocných nektarech. Jednoduché cukry pak obsahuje hnědý cukr, med, kukuřičný sirup, melasa či javorový sirup. Chutě na sladké, které se velmi často objevují, zkuste zahnat ořechy, strouhanou mrkví s jablky či bonbony slazenými stévií. Z jídelníčku vyřaďte i potraviny s vysokým glykemckým indexem. Pozor si dejte také na potraviny s obsahem barviv a konzervantů.

  • Podpora přirozené rovnováhy

Pokud potřebujete obnovit přirozené vaginální prostředí, použijte vaginální tablety, které obsahují laktobacily.